Aseksiel Kıllanmanın Neden Olduğu Hormonal Durumlar

Aseksiel Kıllanmanın Neden Olduğu Hormonal Durumlar

Aseksüel kıllanma nedir? :    Aseksüel kıllanma bayanların olmaması gereken bölgelerinde

aşırı kıllanma oluşudur. Bu bölgeler yüz, göğüs uçları, göbek, bel, tüm gövde ve tüm sırtta görülebilir.

Böbrek üstü bezi hastalıkları:        Androjenler böbrek üstü bezlerinde üretilir. Böbrek üstü bezlerinin büyümesi fazla androjen üretilmesine ve aşırı kıllanmaya neden olur.

 Polikistik over hastalığı:        Beyindeki hipofiz bezi yeterli miktarda FSH ve LH hormonu salgılamadığında yumurtlama gerçekleşmez. Yumurtalıklar büyür ve yumurtalıklarda çok sayıda milimetrik boyutta kistler oluşur. Bu durumda yumurtalıklardan fazla miktarda erkeklik hormonu (androjen) salgısı olur. Artmış erkeklik hormonu düzeyleri de aşırı kıllanmaya neden olur.

 Tiroid hastalıkları:  Troid hormonunun yetersizliğinde cinsiyet hormonunu bağlayan globulin düzeyi azalır ve erkeklik hormonu testosteron düzeyi artar. Bu durumda kıllanma oluşur.

 Menopoz:      Bu dönemde yumurtalıklardan kadınlık hormonu (östrojen) sentezi azaldığı halde  erkeklik hormonu (androjen) sentezi devam eder. Buna bağlı olarak özellikle yüzde dikkati çeken düşük seviyede kıllanma görülür.

 İatrojenik hirsutizm (İlaçlara bağlı):     Anormal kıl gelişimine yol açan ilaçlar, hormonal dengeyi etkiler. Bu ilaçların bir kısmı androjenik özelliklere sahiptir. Bu durum erkeğe özgü kıl dağılım alanlarıyla sınırlıdır. Kıl oluşumu sert yapıdadır. İlaçlar, cinsiyet hormonlarını bağlayan globulinden ayırarak, serbest testosteron düzeyini artırır.

  HİPERTRİKOZ

Kişinin yaş, cinsiyet ve ırk özellikleri göz önüne alındığında normal sınırların üstünde olan kıllanma artışına hipertrikoz denir. Hipertrikozda kıllanma, erkeğe özgü kıl dağılımı bölgeleriyle sınırlı değildir. Bütün vücut yüzeyini örten sert (terminal) kıllarda uzama, ayva (vellus) tüylerde aşırı sertleşme ve büyüme söz konusudur. Hipertrikoz dış görünüşü olumsuz etkilediği için ruhsal sorunlara neden olabilmektedir.

  ( Bu  tür durumlara bağlı olarak kıllanma artışı doktorunuzun size uygun gördüğü ilaç tedavisi ile birlikte en kesin sonuçu iğneli epilasyon yöntemi ile alınmaktadır.)

İĞNELİ EPİLASYONDAN SONRA OLUŞABİLECEK YAN ETKİLER

Ağrı, ödem ve kızarıklık epilasyon sonrası sık görülen geçici yan etkilerdir. Birçok kişide bu yan etkiler 30 dakika ile birkaç saat arasında ortadan kalkar. Epilasyondan sonra enfeksiyon, yanık, kabuklanma ve güneşe maruz kalma ciltte kalıcı iz ve lekeler kalmasına neden olur. İğneli epilasyondan sonra epilasyon yapılan noktalarda küçük kabukları oluşabilir.Uygulama yaptıran kişi oluşan kabukları kesinlikle oynamamalı koparmamalıdır. Aksi takdirde iz oluşur. Oluşan kabuklar kendiliğinden dökülmelidir.

TÜYLENMENİN KİŞİYE RUHSAL ETKİSİ

Vücutta istenmeyen bölgelerde çıkan kıl ve tüyler erkek veya kadın tüm bireyleri rahatsız etmekte hatta ciddi ruhsal sorunlara bile neden olabilmektedir. Bayanlarda erkek tipi kıllanma sorunu, utanma ve sıkılganlık duygularına neden olmakta, bunun sonucunda da kişiler, ikili ilişkilerden çekinir ve sosyal ortamlardan kaçınır duruma gelebilmektedir. Kıllanma sorunu olan kişiler için epilasyon çok önemli bir tedavi şeklidir.